O‘ZBEKISTONDA REVERSIV VA XALQARO FAKTORINGNI JORIY ETISH IMKONIYATLARI - Usmonov Abrorxon Alixon o‘g‘li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Jahon  moliya  tizimida  faktoring  operatsiyalari  so‘nggi  o‘n  yilliklarda  savdo moliyalashtirishning  muhim  instrumentlaridan  biriga  aylandi.  Xususan,  reversiv faktoring  (reverse  factoring)  va  xalqaro  faktoring  mexanizmlari  ta’minot  zanjiri ishtirokchilarining  likvidligini  ta’minlash,  eksport-import  operatsiyalarini  qo‘llab-quvvatlash  hamda  kichik  va  o‘rta  biznes  subyektlarining  moliyaviy  barqarorligini oshirishda  samarali  vosita  sifatida  namoyon  bo‘lmoqda.  Global  amaliyot  shuni ko‘rsatadiki, mazkur instrumentlar bank kreditlashiga nisbatan kamroq riskli va yuqori operatsion samaradorlikka ega bo‘lgan muqobil moliyalashtirish shakli hisoblanadi. O‘zbekiston iqtisodiyotida real sektorni qo‘llab-quvvatlash, eksport salohiyatini kengaytirish  va  kichik  hamda  o‘rta  biznes  subyektlarini  moliyaviy  resurslar  bilan ta’minlash  dolzarb  masalalardan  biridir.  Ayni  paytda  an’anaviy  kreditlash mexanizmlarida garov ta’minoti talablari, axborot assimetriyasi va kredit rationingi kabi  cheklovlar  mavjud  bo‘lib,  bu  holat  alternativ  moliyalashtirish  instrumentlarini keng  joriy  etishni taqozo etadi.  Shu nuqtai nazardan,  reversiv  faktoring  va  xalqaro faktoring  mexanizmlarini  milliy  bank  tizimiga  integratsiya  qilish  istiqbolli yo‘nalishlardan biri sifatida baholanadi.