TRANSLATION OF PROPER NAMES IN LITERARY TEXTS - Khalida Daukaeva, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Badiiy matnlarda atoqli otlarni tarjima qilish tarjimashunoslikning eng murakkab va ko‘p qirrali masalalaridan biridir. Atoqli otlar nafaqat nominativ, balki semantik, uslubiy, madaniy va ramziy funksiyalarni ham bajaradi, bu esa tarjimondan nafaqat lingvistik  bilim,  balki  madaniy  kontekstni,  muallif  niyatini  va  matnning  janr xususiyatlarini  chuqur  tushunishni  talab  etadi.  Maqolada  atoqli  otlarni  tarjima qilishning  asosiy  muammolari  ko‘rib  chiqiladi  hamda  ularni  yetkazishning  turli strategiyalari  tahlil  qilinadi.  Shuningdek,  asl  talaffuzni  saqlash  va  ma’no  yukini yetkazish o‘rtasidagi muvozanat masalasiga alohida e’tibor qaratiladi. Annotation