STATIK VA DINAMIK ROUTINGNI SOLISHTIRISH - Ibragimov Sh.M,; Isaqova Sh. E, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada statik va dinamik marshrutlash usullari hamda ularning kompyuter tarmoqlaridagi o‘rni va ahamiyati o‘rganildi. Tadqiqot davomida marshrutlash jarayonining asosiy tamoyillari, tarmoqlarda ma’lumot uzatishni tashkil etish usullari hamda turli marshrutlash strategiyalarining ishlash mexanizmlari tahlil qilindi.  Xususan,  statik  marshrutlashning  soddaligi  va  barqarorligi,  dinamik marshrutlashning  esa  moslashuvchanligi  va  avtomatik  yangilanish  imkoniyatlari yoritib  berildi.  Shuningdek,  RIP,  OSPF  va  BGP  kabi  dinamik  marshrutlash protokollarining ishlash prinsiplari qisqacha ko‘rib chiqildi. Amaliy jihatdan ushbu usullarning qo‘llanish sohalari, afzallik va kamchiliklari solishtirilib, qaysi holatda qaysi usuldan foydalanish maqsadga muvofiqligi asoslab berildi. Ushbu yondashuv tarmoq  samaradorligini  oshirish,  boshqaruvni  soddalashtirish  va  uzatish ishonchliligini  ta’minlashda  muhim  ahamiyat  kasb  etadi.