CHORVACHILIKDA SMART-FARMING: BARQAROR RIVOJLANISH VA MODERNIZATSIYA ISTIQBOLLARI - Jumaboyev Jasurbek Soporboy o’g‘li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqola chorvachilik sohasini raqamlashtirish va “smart-farming” (aqlli dehqonchilik) texnologiyalarini joriy etish orqali uning samaradorligini oshirish  masalalariga  bag’ishlangan.  Tadqiqotda  zamonaviy  chorvachilikda qo‘llanilayotgan  IoT  (narsalar  interneti),  sun‘iy  intellekt,  avtomatlashtirilgan oziqlantirish  tizimlari  hamda  hayvonlarning  fiziologik  holatini  masofadan  kuzatish (monitoring) vositalarining ahamiyati tahlil qilingan. Maqolada an’anaviy chorvachilik usullari  bilan  aqlli  texnologiyalar  integratsiyasi  natijasida  erishiladigan  iqtisodiy samaradorlik,  xususan,  sut  va  go‘sht  mahsuldorligini  oshirish,  kasalliklarni  erta aniqlash hamda resurslarni (yem-xashak, suv, energiya) tejash imkoniyatlari yoritilgan. Shuningdek,  O‘zbekiston  sharoitida  ushbu  texnologiyalarni  joriy  etishdagi  mavjud to‘siqlar, infratuzilma muammolari va ularni hal etish bo‘yicha amaliy takliflar ishlab chiqilgan.  Tadqiqot  xulosalari  chorvachilikni  innovatsion  boshqaruv  modeliga o‘tkazish,  soha  raqobatbardoshligini  ta‘minlash  hamda  oziq-ovqat  xavfsizligini mustahkamlashda muhim ahamiyat kasb etadi.