ACHCHIQ BODOM O‘SIMLIGINING BIOLOGIK FAOLLIGI, UNING DORIVOR VA ZAHARLI XUSUSIYATLARI HAMDA ZAMONAVIY FARMAKOLOGIYADA QO‘LLANILISH ISTIQBOLLARINI TAHLIL QILISH - SHERZOD BOZORBAYEV SAPARBEK O‘G‘LI (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA   Mazkur  ilmiy  ishda  achchiq  bodom  (Amygdalus  communis  var.  amara) o‘simligining  biologik  faolligi,  uning  dorivor  hamda  zaharli  xususiyatlari  va zamonaviy farmakologiyada qo‘llanilish istiqbollari kompleks ravishda tahlil qilinadi. Tadqiqotda  achchiq  bodom  tarkibida  mavjud  bo‘lgan  biologik  faol  moddalarning (xususan,  siyanogen  glikozidlar)  inson  organizmiga  ta’sir  mexanizmlari,  ularning fiziologik va toksikologik xususiyatlari ilmiy asosda yoritiladi. Shuningdek,  ushbu  o‘simlikning  an’anaviy  va  zamonaviy  tibbiyotdagi  o‘rni, dorivor  preparatlar  tarkibida  qo‘llanilish  imkoniyatlari  hamda  xavfsiz  foydalanish me’yorlari  o‘rganiladi.  Tadqiqot  natijalari  achchiq  bodomning  farmakologik salohiyatini  baholash,  uning  foydali  va  xavfli  jihatlarini  muvozanatli  tahlil  qilish hamda kelajakda dori vositalari ishlab chiqishda foydalanish istiqbollarini aniqlashga xizmat qiladi.