MEDIA TA’LIM NAZARIYASINING PEDAGOGIKADAGI O’RNI - Pardayeva Jasmina Jamshidjon qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  media  ta’lim  nazariyasining  zamonaviy pedagogika tizimidagi o‘rni va  ahamiyati  keng  yoritilgan. Bugungi kunda  axborot-kommunikatsiya  texnologiyalarining  jadal  rivojlanishi  natijasida  ta’lim  jarayoniga yangi  yondashuvlar  kirib  kelmoqda.  Shu  nuqtai  nazardan,  media  ta’lim o‘quvchilarning nafaqat bilim olish jarayonini samarali tashkil etish, balki ularning axborotni  tanqidiy  tahlil  qilish,  baholash  va  undan  ongli  ravishda  foydalanish ko‘nikmalarini shakllantirishda muhim vosita sifatida qaraladi. Maqolada  media  ta’limning  mohiyati,  asosiy  vazifalari  hamda  pedagogik jarayondagi  o‘rni  batafsil  tahlil  qilingan.  Shuningdek,  media  savodxonlikni rivojlantirishning  ahamiyati  haqida,  o‘quvchilarning  mustaqil  fikrlash  qobiliyatini shakllantirishdagi  roli  shu  bilan  bir  qatorda  zamonaviy  ta’lim  metodlari  bilan integratsiyasi haqida fikr yuritilgan. Media ta’lim vositalari yordamida dars jarayonini interaktiv  va  qiziqarli  tashkil  etish  imkoniyatlari  ham  ochib  berilgan  va  shu  bilan birgalikda ochib berilgan. Bundan tashqari, maqolada o‘qituvchilarning media kompetentligini oshirish, o‘quvchilarning ijodiy va kommunikativ qobiliyatlarini rivojlantirish, hamda axborot xavfsizligini ta’minlash masalalari ham ko‘rib chiqilgan. Media ta’lim nazariyasining amaliyotga  tatbiq  etilishi  orqali  ta’lim  sifatini  oshirish  va  raqobatbardosh  kadrlar tayyorlashga erishish mumkinligi asoslab berilgan. Shu bilan birgalikda media ta’limni amaliyotga  joriy  etishning  samarali  usullari  —  interaktiv  darslar,  multimedia texnologiyalaridan foydalanish, onlayn ta’lim platformalari, loyiha asosida o‘qitish va raqamli  resurslardan  foydalanish  imkoniyatlari  yoritilgan.  O‘qituvchilarning  media kompetentligini  oshirish,  ularning  zamonaviy  pedagogik  va  axborot texnologiyalaridan  samarali  foydalanish  ko‘nikmalarini  rivojlantirish  zarurligi  ham alohida ta’kidlangan.