MEDIA SAVODXONLIK VA AXBOROT MADANIYATI FANINING TARIXIY EVOLUTSIYASI - TURDIYEVA MADINA HAMDAMJONOVNA.,; ESHPO’LATOV OLIMJON TO’LQIN O’GLI., (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.  Mazkur  maqolada  media  savodxonlik  va  axborot  madaniyati fanining  shakllanishi,  rivojlanish  bosqichlari  hamda  zamonaviy  jamiyatdagi  o‘rni tarixiy evolyutsiya nuqtai nazaridan atroflicha tahlil etiladi. Tadqiqot davomida ushbu fan yo‘nalishining paydo bo‘lishi omillari, xususan, ommaviy axborot vositalarining kengayishi, axborot-kommunikatsiya texnologiyalarining jadal rivoji va globallashuv jarayonlari bilan uzviy bog‘liqligi ochib beriladi. Maqolada media savodxonlik tushunchasining ilk bor XX asrning o‘rtalarida G‘arb mamlakatlarida shakllana boshlagani, dastlab u asosan matbuot va televideniye mahsulotlarini  tanqidiy  tahlil  qilish  ko‘nikmalarini  rivojlantirishga  qaratilgani yoritiladi.  Keyinchalik  internet  va  raqamli  texnologiyalar  rivoji  natijasida  media savodxonlik  kengayib,  axborotni  izlash,  saralash,  tahlil  qilish,  baholash  va  undan samarali  foydalanish  kompetensiyalarini  o‘z  ichiga  olgan  kompleks  tushunchaga aylangani  asoslab  beriladi.Maqolada,  shuningdek,  O’zbekiston  sharoitida  media savodxonlik  va  axborot  madaniyatini  rivojlantirishga  qaratilgan  islohatlar,  ta’lim tizimiga joriy etilayotgan yangi yondashuvlar hamda yosh avlodni tanqidiy fikrlashga o’rgatish  zaruriyati  alohida ta’kidlanadi.  Tadqiqotda  media  savodxonlik  va  axborot madaniyati  o‘rtasidagi  o‘zaro  bog‘liqlik,  ularning  zamonaviy  ta’lim  tizimidagi ahamiyati ham tahlil qilinadi. Ayniqsa, raqamli jamiyat sharoitida soxta axborot (feyk yangiliklar),  axborot  manipulyatsiyasi  va  kiberxavfsizlik  muammolariga  qarshi kurashishda  ushbu  fanlarning  o‘rni  muhim  ekanligi  ilmiy  asosda  yoritiladi.Xulosa sifatida,  media  savodxonlik  va  axborot  madaniyati  zamonaviy  axborotlashgan jamiyatda har bir shaxsning intellektual salohiyatini oshirishruvchi, uni turli axborot tahdidlaridan himoya qiluvchi va ongli qaror qilishga yo’naltiruvchi muhim ijtimoiy-madaniy fenomen sifatida baholanadi.