MEDIA MAKONIDA PSIXOLOGIK DINIY VA MADANIY TAHDIDLAR. - ISMOILOVA NOZANIN BOTIRJON QIZI; ESHPO’LATOV OLIMJON TO’LQIN O’G’LI. (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.Mazkur maqolada zamonaviy media makonida yuzaga kelayotgan psixologik, diniy va madaniy tahdidlarning mohiyati ularning shakkalanish omillari hamda  jamiyat  ongiga  ko’rsatayotgan  salbiy  ta’siri  keng  yoritiladi.  Axborot kommunikatsiya  texnologiyasi  jadal  rivojlanishi  natijasida  media  inson  hayotining ajralmas qismiga aylangan bo‘lib, u nafaqat axborot uzatish vositasi, balki kuchli ta’sir mexanizmi sifatida ham namoyon bo‘lmoqda. Tadqiqotda psixologik tahdidlar doirasida manipulyatsiya, axborot bosimi, soxta axborot (feyk xabarlar) va ommaviy ongni boshqarish usullari tahlil qilinadi. Diniy tahdidlar  kontekstida  esa  radikal  g‘oyalar,  ekstremistik  targ‘ibot  va  diniy qadriyatlarning noto‘g‘ri talqin qilinishi masalalari ko‘rib chiqiladi. Madaniy tahdidlar esa globallashuv jarayonida milliy qadriyatlar, an’analar va madaniy identitetga salbiy ta’sir  ko‘rsatuvchi  omillar  orqali  ochib  beriladi.Shuningdek,  maqolada  media savodxonlikni oshirish, tanqidiy fikrlashni rivojlantirish hamda milliy va umuminsoniy qadriyatlarini  himoya  qilish  orqali  ushbu  tahdidlarga  qarshi  samarali  kurashishga yo’llarni ochib beriladi.Mazkur tadqiqotlar natijasida jamiyatning axborot xavfsizligini ta’minlash va  yosh  avlodni  zararli  axborotlardan  himoya  qilishda  muhim  ahamiyat kasb etadi.