YENGIL SANOAT SOHASIDA MEHNAT JAROHATLARINI KAMAYTIRISHNING SAMARALI STRATEGIYALARI - Dehqonov Oyatillo Mansurbek o‘g‘li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur maqolada yengil sanoat korxonalarida mehnat jarohatlarini kamaytirish muammosi,  uning  dolzarbligi  hamda  ushbu  jarayonni  samarali  boshqarish strategiyalari  keng  yoritilgan.  Yengil  sanoat  sohasida  ishlab  chiqarish  jarayonlari ko‘pincha yuqori intensivlikda va inson omiliga kuchli bog‘liqlikda amalga oshirilgani sababli,  bu  sohada  baxtsiz  hodisalar  va  kasbiy  kasalliklar  yuzaga  kelish  ehtimoli nisbatan  yuqori  hisoblanadi.  Shu  nuqtai  nazardan,  tadqiqotda  ishlab  chiqarish xavfsizligiga  ta’sir  etuvchi  asosiy  omillar  –  texnik  jihozlarning  holati,  ergonomik sharoitlar, ishni tashkil etish tizimi hamda xodimlarning psixologik holati kompleks ravishda tahlil qilingan.