TIKUVCHILIK VA TO‘QIMACHILIK KORXONALARIDA KASBIY XAVFLARNING TAHLILI VA ULARNI BOSHQARISH YO‘LLARI - Dehqonov Oyatillo Mansurbek o‘g‘li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur maqolada tikuvchilik va to‘qimachilik korxonalarida uchraydigan kasbiy xavflar tahlil qilinib, ularni kamaytirish va boshqarish yo‘llari ilmiy asosda yoritilgan. Soha  korxonalarida  shovqin,  chang,  kimyoviy  moddalar  ta’siri,  ergonomik noqulayliklar  hamda  shaxsiy  himoya  vositalaridan  yetarli  darajada  foydalanmaslik kabi omillar ishchilarning sog‘lig‘iga salbiy ta’sir ko‘rsatishi ko‘rsatib o‘tilgan. Ilmiy adabiyotlar tahlili asosida ishlab chiqarish muhitidagi asosiy xavf omillari aniqlanib, ularning  kasbiy  kasalliklar  va  baxtsiz  hodisalarga  ta’siri  baholangan.  Shuningdek, maqolada  xavflarni  boshqarishning  zamonaviy  yondashuvlari,  jumladan  texnik, tashkiliy va profilaktik choralar tizimi hamda shaxsiy himoya vositalaridan samarali foydalanish masalalari ko‘rib chiqilgan.