KORXONA USTAV KAPITALINING TAHLILI VA MOLIYAVIY BARQARORLIKKA TA’SIRI - Ro‘zimov Shexnazar (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada korxona ustav kapitalining shakllanishi, uning moliyaviy barqarorlikka ta’siri hamda kapitalning samarali boshqaruv mexanizmlari o‘rganilgan.  Ustav  kapitalining  miqdori  va  tuzilmasi  korxonaning  moliyaviy mustaqilligi,  to‘lov  qobiliyati  hamda  investitsion  jozibadorligiga  bevosita  ta’sir ko‘rsatishi ilmiy tahlil qilingan. Ishda O‘zbekiston Respublikasidagi korxonalarning moliyaviy  hisobotlari  asosida  ustav  kapitalining  dinamikasi  o‘rganilib,  tahliliy ko‘rsatkichlar  asosida  korxonaning  moliyaviy  barqarorligini  baholash  metodikasi taklif  etilgan.  Natijada,  ustav  kapitalini  optimallashtirish  orqali  moliyaviy  risklarni kamaytirish va rentabellikni oshirish imkoniyatlari aniqlangan.