BLOKCHEYN ASOSIDA TA’LIM TIZIMLARIDA MA’LUMOTLAR YAXLITLIGI VA MAXFIYLIGINI TA’MINLASH - H.SH. Rustamov,; A.B.Soliyev, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.  Raqamli  texnologiyalar  jadal  rivojlanayotgan  hozirgi  davrda ta’lim  tizimi  ham  tub  o‘zgarishlarni  boshdan  kechirmoqda.  Ta’lim  jarayonining raqamlashtirilishi bilan bir qatorda o‘quvchi va talabalarning shaxsiy  ma’lumotlari, akademik natijalari va sertifikatlari kabi muhim axborotlarning xavfsizligi masalasi dolzarb  muammoga  aylanmoqda.  An’anaviy  markazlashgan  tizimlarda ma’lumotlarning  buzilishi,  yo‘qolishi  yoki  ruxsatsiz  o‘zgartirilishi  xavfi  mavjud. Ushbu maqolada blokcheyn texnologiyasining ta’lim tizimlarida ma’lumotlar yaxlitligi va  maxfiyligini  ta’minlashdagi  o‘rni  ilmiy  jihatdan  tahlil  qilinadi.  Blokcheynning kriptografik asoslari, taqsimlangan reyestr modeli va o‘zgarmaslik xususiyati ta’lim tizimidagi  axborot  xavfsizligini  oshirishda  qanday  rol  o‘ynashi  ko‘rib  chiqiladi. Shuningdek,  blokcheyn  asosida  ta’lim  tizimi  arxitekturasi  taklif  etilib,  uning afzalliklari va cheklovlari tahlil qilinadi.