O‘ZBEKISTONDA CHIQINDI POLIGONLARINI BOSHQARISHNING HUQUQIY ASOSLARINI TAKOMILLASHTIRISH: MUAMMOLAR, ISTIQBOLLAR VA TAVSIYALAR - Rajabov Asilbek Ortig‘ali o‘g‘li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  O‘zbekiston  Respublikasida  chiqindi poligonlarini  boshqarishning  huquqiy  asoslaridagi  mavjud  bo‘shliqlar,  xususiy sektorni jalb etish mexanizmlari va qonunchilikni takomillashtirish istiqbollari tadqiq etilgan. Tadqiqotning predmeti O‘zbekiston Respublikasining chiqindilar sohasidagi normativ-huquqiy bazasi va uning amaliyotdagi qo‘llanilishidir. Tadqiqot maqsadi – milliy qonunchilikdagi huquqiy bo‘shliqlarni aniqlash va ularni bartaraf etishga oid ilmiy asoslangan taklif va tavsiyalar ishlab chiqishdan iborat. Metodologiya sifatida qiyosiy-huquqiy  tahlil,  tizimli  yondashuv  va  normativ  hujjatlar  tahlili  qo‘llanilgan. Tadqiqot  natijalari  shuni  ko‘rsatadiki,  mavjud  qonunchilikda  poligonlarni litsenziyalash,  ekologik  monitoring,  davlat-xususiy  sheriklik  va  javobgarlik mexanizmlarida  sezilarli  huquqiy  kamchiliklar  mavjud.  Tavsiyalar  sifatida  maxsus poligon  operatorligi  institutini  joriy  etish,  kengaytirilgan  ishlab  chiqaruvchi javobgarligi  tamoyilini  qonunchilikka  kiritish  va  xususiy  investitsiyalarni rag‘batlantiruvchi soliq imtiyozlari mexanizmi taklif etilgan.