MITOXONDRIYA MEMBRANASINING TUZILISHI - Karimova Sh.Sh; Samandarova M.N; Sattorova I.Ya (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Mitoxondriya  membranalarining  xarakterli  shakli  ularning  funksiyalari, jumladan  ATF  sintezi,  autofagiya  (yoki  mitofagiya),  hosil  qiluvchi  hujayralarning differensiatsiyasi va tug‘ma immunitet  reaksiyasi uchun  juda  muhimdir. Biroq ba’zi  funksiyalarni  bajarishni  osonlashtirish  uchun  mitoxondriya  membranalari strukturaviy  o‘zgarishlarga  uchraydi.  Misol  uchun,  nafas  olish  reaksiyalari boshlanganda, krista zichligi ko‘proq fermentlar va metabolitlarni joylashtirish uchun oshadi va shu bilan OF tezligini yaxshilaydi. Matriksda mitoxondriya genetik tizim, shuningdek, oksidlovchi metabolizmning markaziy reaksiyalari uchun javob beradigan fermentlar mavjud.