“PARANJI SIRLARI” DRAMASIDA IJTIMOIY MUAMMOLAR VA AYOL TAQDIRI TALQINI - Ibrohimova Marjona, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur maqolada “Paranji sirlari” dramasi ilmiy-qiyosiy jihatdan o‘rganilgan bo‘lib, unda asarning mavzusi, g‘oyaviy yo‘nalishi, obrazlar tizimi hamda dramatik konfliktlar  tahlil  qilingan.  Tadqiqot  jarayonida  asarda  ko‘tarilgan  asosiy  ijtimoiy muammolar, xususan, ayol erkinligi, gender tenglik va an’anaviy qarashlarning inson taqdiriga  ta’siri  yoritilgan.  Shuningdek,  paranji  ramzi  orqali  muallif  tomonidan berilgan  falsafiy  mazmun  ochib  berilgan.  Maqola  natijalariga  ko‘ra,  drama  o‘zbek adabiyotida muhim ijtimoiy-estetik ahamiyatga ega ekanligi asoslab beriladi.