ABDULHAMID CHO’LPON HIKOYALARI TAHLILI - Marjona Solijonova Sadirdin qizi., (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  Abdulhamid  Cho‘lponning  hayoti  va  ijodiy faoliyati, uning o‘zbek adabiyoti rivojidagi beqiyos o‘rni yoritiladi. Adibning she’riy va nasriy merosi, xususan hikoyachilikdagi o‘ziga xos uslubi tahlil qilinadi. Maqolada Cho‘lponning lirik nasr namunalaridan biri hisoblangan “Qor qo‘ynida lola” hikoyasi g‘oyaviy-badiiy  jihatdan  chuqur  tahlil  etilib,  undagi  obrazlar  tizimi,  ayol  taqdiri, ijtimoiy muhit va davr ruhining aks etishi ochib beriladi. Shuningdek, yozuvchining boshqa  hikoyalari  bilan  qiyosiy  yondashuv  asosida  uning  ijodiy  uslubi  va  realizm uyg‘unligi  ko‘rsatib  o‘tiladi.  Tadqiqot  natijasida  Cho‘lpon  asarlarida  insoniylik, erkinlik  va  ayol  qismatiga  oid  dolzarb  masalalar  yetakchi  o‘rin  egallashi  asoslab beriladi.