ZAMONAVIY O‘ZBEK ADABIYOTIDA YANGI JANRLAR - Abdumalikova Muyassarxon Sobitovna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.  Mazkur  maqolada  zamonaviy  o‘zbek  adabiyotida  yangi janrlarning  shakllanish  jarayoni,  ularning  tasnifi  hamda  badiiy  va  lingvistik xususiyatlari  kompleks  tahlil  qilinadi.  Tadqiqotda  janr  tushunchasining  an’anaviy talqindan  zamonaviy,  dinamik  va  ochiq  tizimga  aylanishi  ilmiy  asosda  yoritiladi. Globalizatsiya, raqamli texnologiyalar rivoji, o‘quvchi estetik didining o‘zgarishi va muallif  ijodiy  erkinligining  ortishi  yangi  janrlarning  paydo  bo‘lishida  muhim  omil sifatida baholanadi. Shuningdek, mikrohikoya, blog-adabiyot, gibrid va eksperimental janrlarning o‘ziga xos jihatlari ko‘rib chiqiladi. Tadqiqotda yangi janrlarning badiiy (fragmentarlik,  polifoniya,  ong  oqimi)  va  lingvistik  (tilning  soddalashuvi,  dialogik nutq,  intertekstual  birliklar)  xususiyatlari  tahlil  qilinadi.  Bundan  tashqari,  ularning adabiyot  rivoji  va  ta’lim  jarayonidagi  metodik  ahamiyati  asoslab  beriladi.  Natijada zamonaviy o‘zbek adabiyotida janr evolyutsiyasi murakkab va ko‘p qatlamli jarayon ekanligi xulosa qilinadi.