MAKTABGACHA YOSHDAGI BOLALARDA GEOMERTIK SHAKLLARNI O’RGATISHNING NAZARIY ASOSLARI. - Turobova Gulmira O’ktamqizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Mazkur  ilmiy  maqolada  maktabgacha  yoshdagi  bolalarning  intellektual rivojlanishida geometrik shakllarni o‘rgatishning nazariy va amaliy ahamiyati tadqiq etiladi.  Maqolada  bolalarning  sensor  idroki,  fazoviy  tafakkuri  va  mantiqiy operatsiyalarini rivojlantirishda qo‘llaniladigan zamonaviy pedagogik texnologiyalar, xususan,  Van  Xiele  modeli,  Montessori  tizimi  va  Diyenesh  bloklari  kabi  xorijiy tajribalar  tahlil  qilingan.  Shuningdek,  geometrik  tushunchalarni  shakllantirishning psixofiziologik  mexanizmlari  va  innovatsion-metodik  modellari  bo‘yicha  ilmiy tavsiyalar ilgari surilgan.