MEDIA ERKINLIGI BO‘YICHA XALQARO INDEKSLARDA O‘ZBEKISTON O‘RNI - Sadoqat Maxsumova,; Qarshiyev Alibek Yashnar o‘g‘li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Anonatsiya:  Ushbu  maqola  O‘zbekistonning  media  erkinligi  darajasi  va ommaviy axborot vositalarining mustaqilligini xalqaro indikatorlar orqali tahlil qiladi. Xususan,  “Reporters  Without  Borders”,  Freedom  House  va  boshqa  xalqaro  media monitoring  indekslari  OAVning  erkinligi,  jurnalistlar  xavfsizligi,  axborotga  erkin kirish va siyosiy-iqtisodiy ta’sirlardan mustaqil faoliyat yuritish darajasini baholashga qaratilgan.  Tadqiqot  shuni  ko‘rsatadiki,  mustaqillikdan  keyingi  davrda  O‘zbekiston media  tizimini  liberallashtirishga  intilgan  bo‘lsa-da,  xalqaro  reytinglarda mamlakatning  o‘rni  jahon  standartlariga  nisbatan  hali  o‘rta  yoki  past  darajada. Shuningdek,  maqolada  jurnalist  xavfsizligi,  onlayn  media  va  mustaqil  jurnalistika sohalaridagi  ijobiy  o‘zgarishlar  hamda  mavjud  cheklovlar  muhokama  qilinadi. Natijada,  xalqaro  indikatorlar  O‘zbekistonning  media  siyosatini  takomillashtirish, OAVning  demokratik  rolini  kuchaytirish  va  fuqarolarni  axborot  bilan  ta’minlash yo‘lida strategik qarorlar qabul qilishda muhim vosita sifatida ishlatilishi ta’kidlanadi.