XITOY IQTISODIYOTI VA UNING JAHON IQTISODIYOTIDAGI TA’SIRI - Xaliqova Lola Nazarovna,; Alimova Shaxrizoda Ramzovna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Anotatsiya Ushbu maqolada Xitoy iqtisodiyotining shakllanish jarayoni, uning rivojlanish bosqichlari hamda jahon iqtisodiyotidagi o‘rni va ta’siri keng tahlil qilinadi. Xitoy so‘nggi o‘n yilliklarda dunyoning eng tez rivojlanayotgan iqtisodiyotlaridan biri sifatida  shakllandi  va  global  iqtisodiy  tizimning  muhim  markaziga  aylandi.  Ishda mamlakatning  sanoat  salohiyati,  ishlab  chiqarish  hajmi,  eksport  va  import ko‘rsatkichlari,  xalqaro  savdo  aloqalari  hamda  investitsion  faoliyati  o‘rganiladi. Shuningdek, Xitoy iqtisodiyotining global ishlab chiqarish zanjirlariga, xalqaro savdo tizimiga, investitsiya oqimlariga va iqtisodiy integratsiya jarayonlariga ko‘rsatadigan ta’siri yoritiladi. Tadqiqot jarayonida Xitoy iqtisodiy rivojlanishining asosiy omillari, global iqtisodiy tizimdagi o‘rni, ijobiy va salbiy jihatlari ham tahlil qilinadi. Mazkur mavzu jahon iqtisodiyotida yuz berayotgan o‘zgarishlarni tushunishda hamda global iqtisodiy jarayonlarni baholashda muhim ilmiy va amaliy ahamiyatga ega.