ANTIBIOTIKLARGACHIDAMLILIK: ZAMONAVIY MIKROBIOLOGIYANING GLOBAL MUAMMOSI - Turg’unova Oydinoy Davronbek qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  antibiotiklarga  chidamlilik  (antimikrob rezistentlik)  muammosi,  uning  kelib  chiqish  sabablari,  rivojlanish  mexanizmlari hamda zamonaviy tibbiyot va sog‘liqni saqlash tizimiga ta’siri ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Antibiotiklarning kashf etilishi insoniyat uchun katta yutuq bo‘lgan bo‘lsa-da, ularning  noto‘g‘ri  va  haddan  tashqari  qo‘llanilishi  natijasida  mikroorganizmlarda chidamlilik  xususiyati  shakllanib  bormoqda.  Maqolada  bakteriyalarning antibiotiklarga  moslashish  jarayonlari,  chidamlilikning  genetik  va  biokimyoviy asoslari hamda uning global xavf sifatidagi ahamiyati yoritilgan. Shuningdek, ushbu muammoning  oldini  olish  yo‘llari  va  antibiotiklardan  oqilona  foydalanishning ahamiyati haqida xulosalar berilgan.