XALQARO LOGISTIKADA AI, IOT VA BLOCKCHAINNING INTEGRATSIYASI: IMKONIYATLAR VA QIYINCHILIKLAR - Sattarova Gulnoza Xabibullayevna,; Raxmonov Karimjon Nabijon o’g’li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Zamonaviy globallashgan iqtisodiyotda xalqaro logistika ta’minot zanjirlarining samaradorligi,  shaffofligi  va  barqarorligini  ta’minlashda  strategik  ahamiyatga  ega. Ushbu maqolada xalqaro logistikada sun’iy intellekt (AI), Internet of Things (IoT) va Blockchain texnologiyalarining integratsiyasi har tomonlama tahlil qilinadi.  Maqolada AI ning talabni bashorat qilish, marshrutlarni optimallashtirish va avtonom qaror qabul qilishdagi  roli,  IoT  ning  real  vaqt  rejimida  yuklarni  monitoring  qilish  va  sensorli kuzatuv  imkoniyatlari,  Blockchain  ning  esa  hujjat  aylanishini  shaffof,  o‘zgartirib bo‘lmaydigan va ishonchli tarzda ta’minlashdagi ustunliklari chuqur ko‘rib chiqiladi. Xalqaro yetakchi kompaniyalar (Maersk, DHL, IBM TradeLens, Alibaba Logistics) tajribasi hamda O‘zbekistonning “Raqamli O‘zbekiston-2030” strategiyasi doirasidagi imkoniyatlar asosida amaliy yondashuvlar va tavsiyalar berilgan.