EKSTREMUMGA DOIR GEOMETRIK MASALALAR - Adiba Yaxshimuratova Ilhomovna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  ekstremumga  doir  geometrik  masalalarning nazariy asoslari, ularni yechish usullari va amaliy ahamiyati atroflicha tahlil etilgan. Avvalo,  ekstremum  tushunchasi,  uni  minimallashtirish  va  maksimalashtirish masalalari atrofida umumiy ta’rif va asosiy tamoyillar keltirilgan. Keyin esa, klassik va zamonaviy geometriya doirasida uchraydigan, turli shakl va figuralarning yuzasi, perimetri, hajmi, radiuslari ekstremum holatlari chuqur tahlil qilinadi. Shu bilan birga, ushbu masalalarning qisqa qoidalari, amaliy misollari, o‘quv va ilmiy amaliyotdagi ahamiyati  yoritilib,  o‘zaro  bog‘liqligi, dolzarbligi  va  istiqbollari  keltiriladi. Maqola oxirida muammoga xulosalar va undan kelib chiqadigan tavsiyalar hamda masalalarni yechishda qo‘llaniladigan adabiyotlarga sharh beriladi.