ILK MUSTAMLAKACHILIK DAVRIDA IJTIMOIY O‘ZGARISHLAR VA KOMIL XORAZMIY QARASHLARINING AHAMIYATI - Vasijonova Surayyoxon Muqumjon qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotasiya: Ushbu maqolada ilk mustamlakachilik davrida O‘rta Osiyoda yuz bergan  ijtimoiy-madaniy  o‘zgarishlar  hamda  milliy  uyg‘onish  adabiyotining shakllanish  jarayoni  yoritiladi.  Shuningdek,  Komil  Xorazmiy  ijodi  va  uning ma’rifatparvarlik  g‘oyalari  tahlil  qilinadi.  Maqolada  shoirning  yangi  tafakkur shakllanishidagi o‘rni, uning asarlaridagi g‘oyaviy yangiliklar va adabiy merosining ahamiyati ochib beriladi.