CHOʻLPON HIKOYALARI TAHLILI - Mahsumxonova Zumradxon Saʼdullaxon qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  Abdulhamid  Cho‘lpon  hikoyalarining  badiiy-estetik xususiyatlari, ularning zamonaviy adabiyotdagi o‘rni hamda dolzarbligi tahlil qilinadi. Yozuvchining hikoyalarida jamiyatdagi ijtimoiy tengsizlik, erksizlik, inson qadrining toptalishi, ayollar taqdiri va ma’naviy iztiroblar kabi  muammolar chuqur badiiy ifoda etilgan. Maqolada Cho‘lpon ijodining bugungi o‘quvchi uchun tarbiyaviy va ma’naviy ahamiyati ham yoritiladi. Uning hikoyalari insonni o‘ylashga, jamiyatga tanqidiy  nazar  bilan  qarashga  undashi  bilan  ajralib  turadi.  Shuningdek,  yozuvchi uslubidagi liriklik, ramziylik va ichki psixologizm kabi jihatlar ham tahlil etiladi.