FIREWALL TEXNOLOGIYALARINING TURLARI VA ISHLASH PRINSIPI - Ibragimov Sh.M,; Abdullayeva G.N, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada firewall texnologiyalarining zamonaviy axborot tizimlarida tutgan o‘rni, ularning asosiy turlari hamda ishlash prinsiplari keng tahlil qilindi.  Paket  filtrlovchi,  stateful  inspection,  proxy  va  next-generation  firewall (NGFW)  kabi  turlarning  funksional  imkoniyatlari  yoritildi.  Shuningdek,  tarmoq xavfsizligini  ta’minlashda  firewall  tizimlarining  ahamiyati,  kiberhujumlarga  qarshi kurashdagi roli hamda zamonaviy rivojlanish tendensiyalari ko‘rib chiqildi. Natijada firewall  texnologiyalari  axborot  xavfsizligini  ta’minlashning  asosiy  va  ajralmas vositalaridan biri ekanligi asoslab berildi.