INTERNET TARMOG’I VA DNS XIZMATI - Ibragimov Sh.M.; Xo‘jamqulova D.M (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  Internet  tarmog‘i  va  DNS  (Domain  Name System) xizmatining zamonaviy axborot tizimlaridagi o‘rni hamda ishlash prinsiplari tahlil  qilindi.  DNS  tizimining  asosiy  vazifasi  domen  nomlarini  IP-manzillarga aylantirish jarayoni ekanligi yoritildi, shuningdek, uning ierarxik tuzilishi, resolver, root, TLD va authoritative serverlar faoliyati ko‘rib chiqildi. DNS caching mexanizmi, so‘rovlarni  qayta  ishlash  bosqichlari  va  tarmoq  samaradorligini  oshirishdagi ahamiyati ham o‘rganildi. Bundan tashqari, DNS tizimiga tahdid soluvchi xavfsizlik muammolari,  jumladan  DNS  spoofing,  cache  poisoning  va  DDoS  hujumlari  tahlil qilindi. Natijada DNS Internet infratuzilmasining asosiy va ajralmas qismi ekanligi asoslab berildi.