QURILISH MUHANDISLIGI VA ARXITEKTURA SOHASIDA MUHANDIS- QURUVCHILARNI MUHANDISLIK HISOBINI AMALGA OSHIRISH KOMPETENSIYASINI RIVOJLANTIRISH - A.A.Abdulakimov, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur maqolada qurilish muhandisligi va arxitektura sohasida faoliyat yurituvchi bo‘lajak muhandislarning muhandislik hisoblarini amalga oshirish kompetensiyasini  rivojlantirish  muammolari  tahlil  qilinadi.  Ayniqsa,  bino  va inshootlarni  loyihalash,  suv  ta’minoti  va  ventilyatsiya  tizimlarini  hisoblashda “Suyuqlik va gaz mexanikasi” fanining o‘rni asoslab beriladi. Talabalarning nazariy bilimlarini real qurilish masalalari bilan bog‘lash orqali samarali o‘qitish metodikasi taklif  etiladi.  Maqolada  muhandis-quruvchilarni  tayyorlash  jarayonida  ularning muhandislik hisoblarini amalga oshirish kompetensiyasini rivojlantirish muammolari tahlil  qilinadi.  Xususan,  “Suyuqlik  va  gaz  mexanikasi”  fani  misolida  talabalarning nazariy  bilimlarini  amaliy  hisob-kitoblar  bilan  uyg‘unlashtirish  metodikasini takomillashtirish  yo‘llari  ko‘rib  chiqiladi.  Zamonaviy  pedagogik  texnologiyalar, muammoli o‘qitish va raqamli vositalardan foydalanish orqali samaradorlikni oshirish usullari asoslab beriladi.