RAQAMLASHTIRISH TA’SIRIDA BOSHLANG‘ICH TA’LIMNING RIVOJLANISH MUAMMOLARI VA ISTIQBOLLARI - B.Abdulakimova (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  raqamlashtirish  jarayonining  maktabgacha  va boshlang‘ich  ta’lim  tizimiga  ta’siri  kompleks  tarzda  tahlil  qilinadi.  Zamonaviy axborot-kommunikatsiya  texnologiyalarining  jadal  rivojlanishi  natijasida  ta’lim tizimida  yuz  berayotgan  o‘zgarishlar,  ularning  ijobiy  va  salbiy  jihatlari  yoritilgan. Tadqiqot  davomida  raqamli  infratuzilma  yetishmovchiligi,  pedagoglarning  raqamli kompetensiyasi pastligi, sifatli kontent muammosi hamda bolalar salomatligiga ta’siri kabi  asosiy  muammolar  aniqlangan.  Shuningdek,  ushbu  muammolarni  bartaraf etishning samarali yo‘llari sifatida infratuzilmani rivojlantirish, o‘qituvchilarni qayta tayyorlash, gibrid ta’lim modelini joriy etish va milliy kontent yaratish kabi takliflar ilgari  surilgan.  Jahon  tajribasi  asosida  Estoniya,  Finlandiya  va  Janubiy  Koreya misolida raqamli ta’lim tizimining samarali modellari tahlil qilindi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, raqamlashtirish ta’lim sifatini oshirishda muhim omil bo‘lib, uni bosqichma-bosqich va kompleks yondashuv asosida joriy etish zarur.