BUXORO JADIDCHILIGI - I.M. Xaydarov,; Norboyeva Gulsanam, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  Buxoro  jadidchiligi  harakatining  vujudga kelishi, rivojlanish bosqichlari  hamda  uning  ijtimoiy-siyosiy  va  madaniy  ahamiyati ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda XIX asr oxiri – XX asr boshlarida Buxoro amirligi  hududida  shakllangan  jadidchilik  harakatining  asosiy  vakillari,  ularning ma’rifatparvarlik  g‘oyalari  va  yangi  usul  maktablarini  tashkil  etishdagi  faoliyati yoritiladi. Shuningdek, jadidchilarning jamiyatni isloh qilish, ta’lim tizimini yangilash hamda milliy uyg‘onish jarayonidagi o‘rni ko‘rsatib beriladi.