XIVA JADIDCHILIGI - Izzatillaxon Maxmutaliyevich Xaydarov,; Sattorova Ruxshona, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.  Xiva  jadidchiligi  –  XIX  asr  oxiri  va  XX  asr  boshlarida  Xiva xonligida  yuzaga  kelgan  ma’rifatparvarlik  va  islohotchilik  harakati  bo‘lib,  uning asosiy maqsadi jamiyatni zamonaviylashtirish, ta’lim tizimini yangilash va xalq ongini yuksaltirishdan iborat edi. Jadidlar eski usuldagi maktablarni isloh qilish, yangi usul maktablarini  joriy  etish,  ilm-fan  va  madaniyatni  rivojlantirishga  alohida  e’tibor qaratdilar.  Xiva  jadidchiligi  mahalliy  sharoitga  mos  holda  shakllanib,  siyosiy  va ijtimoiy  o‘zgarishlarga  ham  turtki  berdi.  Ushbu  harakat  vakillari  milliy  uyg‘onish, ozodlik  va  taraqqiyot  g‘oyalarini  ilgari  surib,  xalq  orasida  keng  targ‘ibot  olib bordilar.