O‘RTA OSIYO XALQLARINING ROSSIYA IMPERIYASI TOMONIDAN BOSIB OLINISHI - I.M. Xaydarov,; Rahmatova Bahora, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotasiya. Ushbu maqolada XIX asr o‘rtalarida Rossiya imperiyasining O‘rta Osiyo  xonliklariga  qarshi  olib  borgan  bosqinchilik  siyosati,  uning  kelib  chiqish sabablari va amalga oshirilish bosqichlari tahlil qilinadi. Maqolada dunyoning yetakchi kapitalistik davlatlari o‘rtasidagi yangi yerlar, xomashyo manbalari va bozorlar uchun kurash  Rossiya  imperiyasini  ham  ekspansionistik  siyosat  yuritishga  undagani yoritiladi.  Shuningdek,  Rossiya  imperiyasining  O‘rta  Osiyoda  harbiy  qal’alar  va istehkomlar  qurish,  josuslik  faoliyatini  kuchaytirish  hamda  mahalliy  xonliklarning siyosiy  parokandaligidan  foydalanish  orqali  bosqinchilik  yurishlariga  puxta tayyorgarlik ko‘rgani ko‘rsatiladi.