IJODIY AN’ANA VA POETIK TALQIN - Roʻziqulova Dilbar Muzaffar qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Mazkur maqolada oʻzbek sheʼriyatida ijodiy anʼana va poetik talqin masalalari Sirojiddin Sayyid hamda Faxriyor ijodi misolida tahlil qilinadi. Tadqiqotda Alisher Navoiy  ijodining  zamonaviy  sheʼriyatdagi  davomiyligi,  ayniqsa  “hay  tulugum,  hay tulum”  obrazining  poetik-folkloriy  ildizlari  yoritilgan.  Muallif  xalq  ogʻzaki  ijodi, qadim  turkiy  musiqiy-estetik  qarashlar  hamda  mumtoz  adabiy  anʼanalarning zamonaviy poetik tafakkurdagi aksini qiyosiy tahlil asosida ochib beradi. Shuningdek, surud,  ayolgʻu  kabi  qadimiy  tushunchalarning  poetik  funksiyasi  va  ularning  milliy oʻzlikni anglashdagi oʻrni yoritiladi. Tadqiqot natijasida zamonaviy sheʼriyatda milliy poetik xotiraning qayta jonlanishi hamda anʼanaviy motivlarning yangi badiiy talqinda davom etayotgani asoslanadi.