LINUX OPERATSION TIZIMIDA TARMOQ XAVFSIZLIGI VA KIBERHIMOYA TEXNOLOGIYALARI - Muhammadyusuf Usmonov; Matkarimov Abbosbek (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu  ilmiy  maqolada  Linux  operatsion  tizimida  tarmoq  xavfsizligini ta’minlash,  serverlarni  kiberhujumlardan  himoyalash  hamda  zamonaviy  himoya texnologiyalaridan foydalanish usullari tahlil qilingan. Linux tizimlarida firewall, SSH xavfsizligi, IDS/IPS tizimlari, log monitoring, paket filtrlash va avtomatlashtirilgan himoya usullarining ahamiyati yoritilgan. Shuningdek, Kali Linux, Fail2Ban, IPTables va Wireshark kabi vositalarning amaliy imkoniyatlari ko‘rib chiqilgan.