VARGANZA-2 NASOS STANSIYASI QUVURLARIDA BOSIM IMPULSLARINING TARQALISH TEZLIGINI ANIQLASH - Rajabov U.M.; Xazratqulov O.F. (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  ilmiy  maqolada  Varganza-2  nasos  stansiyasi  bosimli quvurlarida hosil bo‘ladigan bosim impulslarining tarqalish tezligi hamda gidravlik zarba jarayonlari nazariy va amaliy jihatdan o‘rganildi. Tadqiqotning asosiy maqsadi quvur  tizimida  yuzaga  keladigan  bosim  tebranishlarini  aniqlash,  ularning  tarqalish qonuniyatlarini  baholash  va  ekspluatatsion  xavfsizlikni  oshirish  bo‘yicha  tavsiyalar ishlab  chiqishdan  iborat.  Ish  davomida  eksperimental  o‘lchovlar  hamda  nazariy hisoblashlar uyg‘un holda olib borildi. Natijalar bosim impulslarining tarqalish tezligi 980–1180  m/s  oralig‘ida  ekanligini  ko‘rsatdi.  Gidravlik  zarba  natijasida  yuzaga keladigan qo‘shimcha bosim qiymatlari tahlil qilinib, quvur tizimiga ta’siri baholandi. Shuningdek, yumshoq ishga tushirish tizimlari va havo kameralarining samaradorligi o‘rganildi. Tadqiqot natijalari nasos stansiyalarining ishonchliligini oshirish, avariya holatlarini kamaytirish va gidravlik jarayonlarni boshqarish uchun amaliy ahamiyatga ega.