DALA SHPATI ASOSIDA EKOLOGIK XAVFSIZ VA ARZON ADSORBENT MATERIALLAR ISHLAB CHIQISH TEXNOLOGIYASI. - Ne’matov X.I.; Zayniyev N.F. (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu ilmiy ishda dala shpati asosida ekologik xavfsiz va arzon adsorbent  material  ishlab  chiqish  texnologiyasi  o‘rganildi.  Termik  va  kimyoviy aktivatsiya  jarayonlarining  adsorbentning  g‘ovak  strukturasi  hamda  adsorbsion samaradorligiga ta’siri tahlil qilindi. Tadqiqot natijalariga ko‘ra aktivlashtirilgan dala shpati yuqori namlik yutish va og‘ir metall ionlarini adsorbsiya qilish qobiliyatiga ega ekanligi  aniqlandi.  Olingan  material  ekologik  toza  va  iqtisodiy  samarali  adsorbent sifatida tavsiya etildi.