SHEKISPIRNING QIROL LIR TRAGEDIYASIDA INSONIY ONG VA FOJEAVIY TANLOVLAR TAHLILI - Komilov Shohin Sheraliyevich (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada William Shakespearening King Lir tragediyasi insoniy ong, axloqiy tanlov va hokimiyat muammosi nuqtayi nazaridan tahlil qilinadi. Tadqiqotda  asarning  dramatik  tuzulishi,  obrazlari  tizimi  hamda  ramziy  qatlamlari ilmiy-nazariy yondashuv asosida ko‘rib chiqiladi. Xususan, Qirol Lir obrazining ruhiy evolyutsiyasi, ma’naviy ko‘rlik fenomeni va kechikkan anglash jarayoni tragediyaning markaziy  g‘oyaviy  omillar  sifatida  talqin  etiladi.  Maqolada  Kordeliya,  Goneril  va Regan  obrazlari  o‘rtasidagi  axloqiy  qarama-qarshilik  inson  tabiatining  murakkab psixologik  qirralarini  ochib  beruvchi  vosita  sifatida  yoritiladi.  Asar  markazida  — qarigan Qirol Lir turadi. U uch qizi orasida qirolligini taqsimlashga qaror qiladi va qaysi qizi ko‘proq sevishini so‘rab, ularning so‘zlariga qarab meros ulushini belgilaydi. Katta qizlar Gonoril va Regan yolg‘on maqtovlar bilan otasining e’tiborini qozonishsa, eng kenjasi Kordeliya — samimiy va sodda javobi uchun merosdan mahrum etiladi. Keyinchalik  Lir  qizlarining  asl  yuzini  ko‘rib,  xorlik  va  iztirobli  kunlarni  boshdan kechiradi.  O‘zining  xatosini  anglab  yetgan  qirol  ruhiy  iztiroblarga  tushib,  telbalik darajasigacha  yetadi.  Shuningdek,  hokimiyat  va  insoniylik  o‘rtasidagi  ziddiyatning falsafiy  hamda  antropologik  mohiyati tahlil  qilinadi. Asar  achchiq va  fojiali  yakun bilan  tugaydi.  Tadqiqot  filologiya  yo‘nalishida  tahsil  olayotgan  talabaning  nazariy bilimlari  hamda  badiiy  tafakkuriga  tayangan  holda  yozilgan  bo‘lib,  unda  asarning estetik, tarbiyaviy va ma’naviy ahamiyati ochib beriladi.