MARKAZIY OSIYODA HADIS ILMINING RIVOJLANISHIDA IMOM AL-BUXORIYNING O‘RNI - Poyonov Behruz Rashid o‘g‘li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu  maqola Markaziy Osiyoda hadis ilmining rivojlanishida Imom  al-Buxoriyning  o‘rni  va  xizmatlariga  bag‘ishlangan.  Unda  Imom  al-Buxoriy hayoti, ilmiy safarlari, shuningdek uning asarlari va ularning ahamiyati keng yoritilgan. Maqolada “Al-jome’ as-Sahih” asarining tarkibi, undagi hadislar soni, rivoyatlar va isnodlarning ilmiy tahlili hamda insoniy va axloqiy qadriyatlarni targ‘ib qilishdagi roli ko‘rsatib  o‘tilgan.  Shuningdek,  Imom  al-Buxoriy  merosi  tufayli  Movarounnahr hududida  shakllangan  hadis  maktablari,  ilmiy  merosning  tarjima  va  tadqiqotdagi ahamiyati haqida ma’lumot berilgan. Maqola ilmiy va ma’naviy merosni o‘rganish, hadis ilmini chuqur tushunish va islom tarixini tadqiq etishda foydali manba sifatida xizmat qiladi.