MAKTABGACHA TA’LIM TASHKILOTLARI RAHBARLARINING BOSHQARUV FAOLIYATIDA EMOTSIONAL INTELLEKTNI RIVOJLANTIRISHNING PSIXOLOGIK MEXANIZMI - INATULLAYEVA NILUFAR XAYRULLAYEVNA (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA   Maktabgacha  ta’lim  tashkilotlari  rahbarlarining  boshqaruv  faoliyatida emotsional intellektni rivojlantirishning psixologik mexanizmi bugungi kunda ta’lim menejmenti sohasidagi eng dolzarb ilmiy-amaliy muammolardan biridir. Emotsional intellekt rahbarning o‘z hissiyotlarini anglash, boshqarish, shuningdek xodimlarning emotsional holatini tushunish va ularga ta’sir ko‘rsatish qobiliyati sifatida ta’riflanadi. Ushbu konsepsiya birinchi marta 1990 yilda amerikalik psixologlar Piter Salovey va Jon  Mayer  tomonidan  ilmiy  muomalaga  kiritilgan.  Keyinchalik  1995  yilda  Daniel Goleman  tomonidan  chop  etilgan  “Emotsional  intellekt”  nomli  kitob  ushbu tushunchaning keng ommalashishiga olib keldi.