O‘QUVCHILARDA KREATIV FIKRLASHNI RIVOJLANTIRISHNING PSIXOLOGIK ASOSLARI - Sharipov Yoqub G‘apporovich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Аnnotаtsiyа:  Ushbu  maqolada  o‘quvchilarda  kreativ  fikrlashni rivojlantirishning  psixologik  asoslari  ilmiy-nazariy  jihatdan  tahlil  qilingan.  Kreativ fikrlashning mazmuni, uning shaxs intellektual va ijodiy rivojlanishidagi o‘rni hamda ta’lim  jarayonida  shakllanish  xususiyatlari  yoritib  berilgan.  Shuningdek, o‘quvchilarning  ijodkorlik  qobiliyatini  rivojlantirishga  ta’sir  etuvchi  psixologik omillar  —  motivatsiya,  kognitiv  faollik,  mustaqil  fikrlash,  emotsional  qo‘llab-quvvatlash  va  qulay  psixologik  muhitning  ahamiyati  asoslab  berilgan.  Maqolada kreativ fikrlashni rivojlantirishda o‘qituvchi va maktab psixologining roli, shuningdek, zamonaviy  pedagogik  yondashuvlar  va  interaktiv  metodlardan  foydalanishning samaradorligi tahlil qilingan.