YEVROPA XALQLARINING SHAKLLANISHI - Qoʻyboyeva Gulnoza Shahob qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada Yevropa xalqlarining shakllanish jarayoni, ularning tarixiy ildizlari hamda etnik taraqqiyot bosqichlari tahlil qilinadi. Qadimgi davrlardan boshlab Yevropa hududida yashagan german, slavyan, roman va boshqa xalqlarning kelib chiqishi, o‘zaro aloqalari hamda migratsion jarayonlar yoritilgan. Shuningdek, Buyuk ko‘chish davri, imperiyalar ta’siri va madaniy integratsiya natijasida yuzaga kelgan etnik o‘zgarishlar haqida fikr yuritiladi. Maqolada Yevropa xalqlarining til, urf-odat, diniy qarash va madaniy qadriyatlari shakllanishiga ta’sir etgan omillar ham ko‘rib chiqilgan. Zamonaviy Yevropa millatlarining shakllanishida tarixiy, siyosiy va ijtimoiy jarayonlarning o‘rni ilmiy asosda ochib beriladi. Ushbu tadqiqot Yevropa etnologiyasi va xalqlar tarixi bilan qiziquvchi talabalar hamda tadqiqotchilar uchun muhim manba bo‘lib xizmat qiladi.