ИС ГАЗИ ИНТОКСИКАЦИЯСИДА ОШҚОЗОННИНГ ФУНДАЛ ВА ПИЛОРИК ҚИСМЛАРИДАГИ ҚИЁСИЙ МОРФОЛОГИК ЎЗГАРИШЛАР - Ходжиев Фарход Ботирович (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Аннотация Ушбу мақолада ис гази (углерод оксиди — CO) интоксикацияси таъсирида ошқозоннинг  фундал  ва  пилорик  қисмларида  юзага  келадиган  қиёсий морфологик  ўзгаришлар  таҳлил  қилинди.  Экспериментал  ҳайвонларда ўтказилган  тадқиқотлар  асосида  ошқозоннинг  турли  анатомик  қисмларидаги морфологик  ўзгаришлар,  микроциркуляция  бузилишлари,  дистрофик  ва яллиғланиш жараёнлари ўрганилди. Тадқиқот натижаларига кўра, ис газининг сурункали  таъсири  ошқозоннинг  ҳар  икки  қисмида  морфофункционал бузилишларни  келтириб  чиқарган  бўлса-да,  фундал  қисмида  ўзгаришлар нисбатан  чуқурроқ  намоён  бўлиши  аниқланди.  Пилорик  қисмда  асосан  шиш, яллиғланиш  ва  секретор  ҳужайралар  фаолиятининг  бузилиши  кузатилди. Аниқланган ўзгаришлар гипоксия, микроциркуляция бузилиши ва оксидловчи стресс билан боғлиқлиги қайд этилди.