MAKTAB MUHITIDA ZO‘RAVONLIK HOLATLARINING BOLALAR RUHIYATIGA TA’SIRI - Rahimova Nodira Ramanovna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  maktab  muhitida  uchraydigan  zo‘ravonlik holatlarining bolalar ruhiyatiga ko‘rsatadigan salbiy ta’siri tahlil qilinadi. Maktabdagi jismoniy, psixologik va og‘zaki zo‘ravonliklarning o‘quvchilarning emotsional holati, o‘ziga bo‘lgan ishonchi, ijtimoiy munosabatlari hamda ta’lim jarayonidagi faolligiga ta’siri  ilmiy-psixologik  jihatdan  yoritilgan.  Shuningdek,  zo‘ravonlik  natijasida bolalarda  qo‘rquv,  xavotir,  tushkunlik,  tajovuzkorlik  va  yolg‘izlik  hissining shakllanishi  haqida  fikr  yuritilgan.  Maqolada  maktab  muhitida  sog‘lom  psixologik atmosfera  yaratish,  o‘quvchilar  o‘rtasida  o‘zaro  hurmat  va  bag‘rikenglikni rivojlantirish  hamda  zo‘ravonlikning  oldini  olishda  pedagog,  psixolog  va  ota-onalarning hamkorligi muhim ahamiyat kasb etishi ta’kidlangan. Muammoni bartaraf etishga qaratilgan psixologik-pedagogik tavsiyalar ham bayon etilgan.