KEROSIN FRAKSIYALARINI DESULFURIZATSIYA QILISHDA AMIDLI ERITUVCHILARNING FIZIK-KIMYOVIY XOSSALARINI O‘RGANISH. - Bozorova Lobar Sharipovna,; Eshniyozov Mirjalol Toxir o‘g‘li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  kerosin  fraksiyalarini  desulfurizatsiya  qilish jarayonida amidli erituvchilarning fizik-kimyoviy xossalari va ularning oltingugurtli birikmalarni  ajratish  samaradorligiga  ta’siri  o‘rganildi.  Tadqiqot  davomida  amidli erituvchilarning  qutbliligi,  vodorod  bog‘  hosil  qilish  qobiliyati  hamda  selektivligi kerosin  tarkibidagi  merkaptanlar,  sulfidlar  va  tiofen  hosilalarini  ajratish  jarayoniga sezilarli  ta’sir  ko‘rsatishi  aniqlandi.  Laboratoriya  sharoitida  olib  borilgan  tajribalar asosida  harorat,  fazalar  nisbati  va  kontakt  vaqti  kabi  parametrlarning  jarayon samaradorligiga bog‘liqligi baholandi. Olingan natijalar amidli erituvchilar asosidagi ekstraksion desulfurizatsiya usuli ekologik xavfsiz va istiqbolli texnologiya ekanligini ko‘rsatdi.