AXBOROT MAYDONIDA TA’LIMGA TO‘SQINLIK QILUVCHI MA’LUMOTLARNI TAHLIL QILISH QOBILIYATINI SHAKLLANTIRISH - Soipova Gulnoza (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Anotatsiya Mazkur ilmiy tezisda zamonaviy axborot maydonida ta’lim jarayoniga salbiy ta’sir  ko‘rsatuvchi  ma’lumotlarni  aniqlash,  tahlil  qilish  va  ularga  nisbatan  tanqidiy yondashuvni  shakllantirish  masalasi  o‘rganiladi.  Axborot  oqimining  keskin  ortishi sharoitida o‘quvchilarning media savodxonligi va tanqidiy fikrlash kompetensiyalarini rivojlantirish  muhim  pedagogik  vazifa  sifatida  namoyon  bo‘lmoqda.  Tadqiqotda noto‘g‘ri, manipulyativ va chalg‘ituvchi axborotlarning ta’lim jarayoniga salbiy ta’siri tahlil qilinib, ularni saralash va baholash ko‘nikmalarini rivojlantirish usullari ko‘rsatib beriladi.  Natijalar shuni ko‘rsatadiki,  maxsus  metodik  yondashuvlar  asosida  tashkil etilgan  darslar  o‘quvchilarning  axborotni  tahlil  qilish  qobiliyatini  sezilarli  darajada oshiradi hamda ularning mustaqil fikrlashini rivojlantiradi.