IJTIMOIY TARMOQ VA QISQA VIDEOLARNING O‘SMIRLAR DIQQATI HAMDA TAFAKKUR JARAYONIGA TA’SIRI - Jumaboyeva Madina Baxtiyorovna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada ijtimoiy tarmoqlar va qisqa videokontentlarning o‘smirlar  diqqati,  tafakkuri  hamda  psixologik  rivojlanishiga  ko‘rsatayotgan  ta’siri ilmiy-psixologik jihatdan tahlil qilinadi. Bugungi raqamli davrda o‘smirlarning katta qismi vaqtining asosiy qismini turli ijtimoiy platformalar va qisqa videolar tomosha qilish  bilan  o‘tkazayotgani  ularning  diqqat  barqarorligi,  mustaqil  fikrlashi,  xotira faoliyati va tahliliy tafakkuriga sezilarli ta’sir ko‘rsatmoqda. Maqolada tezkor axborot oqimining  o‘smirlar  ongiga  ta’siri,  diqqatning  tez  chalg‘ishi,  uzoq  muddat  bir faoliyatga  jamlana  olmaslik  hamda  virtual  muhitga  psixologik  qaramlikning shakllanish  omillari  yoritilgan.  Shuningdek,  ijtimoiy  tarmoqlardan  me’yorida foydalanish,  media  madaniyatni  rivojlantirish  va  o‘smirlarning  sog‘lom  psixologik rivojlanishini  qo‘llab-quvvatlash  bo‘yicha  amaliy  tavsiyalar  berilgan.  Tadqiqot davomida  maktab  psixologi,  pedagog  va  ota-onalarning  hamkorligi  o‘smirlarda tanqidiy fikrlash, diqqatni boshqarish va axborotni ongli qabul qilish ko‘nikmalarini rivojlantirishda muhim omil ekanligi asoslab berilgan.