QADIMGI VA O‘RTA ASRLARDA TARIXIY GEOGRAFIYANING VUJUDGA KELISHI - Nomozov Jaloliddin, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu  maqolada  qadimgi  va  o‘rta  asrlarda  tarixiy  geografiya  fanining shakllanish jarayonlari tahlil qilinadi. Qadimgi Sharq mamlakatlarida paydo bo‘lgan geografik tasavvurlar, Herodotus va Straboning geografik qarashlari, qadimgi Rimda xaritashunoslikning  rivojlanishi  hamda  islom  dunyosida  geografik  bilimlarning taraqqiyoti  ilmiy  asosda  yoritiladi.  Shuningdek,  Muhammad  al-Xorazmiyning geografiya faniga qo‘shgan hissasi ham tahlil qilinadi. Maqolada Surxondaryo hududi va  ayniqsa  Termizning  qadimgi  va  o‘rta  asrlardagi  tarixiy-geografik  ahamiyatiga alohida  e’tibor  qaratilgan.  Hududning  Amudaryo  bo‘yida  joylashgani,  Buyuk  Ipak yo‘li tarmoqlarida muhim o‘rin egallagani va Sharq hamda G‘arb o‘rtasidagi savdo-madaniy  aloqalarda  ishtirok  etgani  tarixiy  manbalar  asosida  ko‘rsatib  berilgan. Tadqiqot  davomida  tarixiylik,  manbashunoslik,  hududiy  tahlil  va  taqqoslash metodlaridan  foydalanildi.  Natijada  Surxondaryo  hududi  qadimgi  va  o‘rta  asrlarda tarixiy geografik bilimlar rivojlangan muhim markazlardan biri bo‘lgani aniqlandi.