TALABALARDA XAVOTIRLANISH DARAJASINING AKADEMIK MUVAFFAQIYATGA TA'SIRI - Shodmonova Nilufar Xurshidbek qizi,; Ergasheva Madinaxon Vali qizi,; Fayzullayev Anvar Zayniddinovich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  talabalarda  kuzatiladigan  xavotirlanish darajasining  akademik  muvaffaqiyat  ko‘rsatkichlariga  ta’siri  empirik  jihatdan  tahlil qilinadi. Tadqiqot jarayonida talabalarning shaxsiy va vaziyatli xavotirlanish darajasi hamda  ularning  o‘zlashtirish  natijalari  o‘rtasidagi  o‘zaro  bog‘liqlik  o‘rganildi. Xavotirlanish darajasini aniqlashda Charles D. Spielberger tomonidan ishlab chiqilgan “State-Trait Anxiety Inventory (STAI)” metodikasidan foydalanildi. Olingan natijalar shuni ko‘rsatdiki, yuqori darajadagi xavotirlanish akademik faoliyat samaradorligiga salbiy  ta’sir  ko‘rsatadi,  o‘rtacha  darajadagi  motivatsion  xavotir  esa  ma’lum sharoitlarda  o‘zlashtirish  ko‘rsatkichlarini  rag‘batlantirishi  mumkin.  Tadqiqot natijalari  asosida  talabalarda  konstruktiv  emotsional  boshqaruv  ko‘nikmalarini shakllantirish zarurligi asoslab berildi.