MDR ЎПКА СИЛИДА МАРКАЗИЙ АСАБ ТИЗИМИНИНГ ШИКАСТЛАНИШИ - Паноева Нилуфар Хамроевна,; Саноева Матлюба Жахонкуловна, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Аннотация.   MDR  ўпка  сили  нафақат  нафас  олиш  тизимига,  балки  марказий  асаб тизимига  ҳам  таъсир  кўрсатадиган  кучли  тизимли  бузилишлар  ривожланиши билан  кечадиган  оғир  ва  прогрессив  кечиш  билан  тавсифланади.  Сурункали гипоксия,  узоқ  муддатли  заҳарланиш, иммун-яллиғланиш  реакциялари  ва  қон томир  бузилишлари  бош  мияда  структуравий  ўзгаришларнинг  шаклланишига ёрдам  беради,  бу  эса  ўпкада  сил  жараёнининг  тарқалиши  билан  янада чуқурлашиши  мумкин.Тадқиқот  натижалари  MDR  ўпка  силида  ўпканинг зарарланиш  даражаси  ва  бош  миядаги  нейровизуализацион  ўзгаришларнинг яққоллиги ўртасида яқин боғлиқлик мавжудлигини кўрсатди.