DANG'ARA TUMANIDA MEHNAT RESURSLARINING DEMOGRAFIK SHAKLLANISH XUSUSIYATLARI - D.G`.Mo`minov,; D.F.Qodirova, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.  Mazkur  maqolada  Dang'ara  tumanida  mehnat  resurslarining demografik shakllanish xususiyatlari statistik va mintaqaviy ma'lumotlar asosida tahlil qilingan. Tadqiqot davomida aholi miqdorining ko'payishi, yosh va jins tuzilishi, tabiiy ko'payish,  aholining  harakati  hamda  iqtisodiy  jihatdan  faol  bo'lgan  fuqarolarning mehnat  salohiyatining  rivojlanishiga  qanday  ta'sir  qilishi  o'rganildi.  Tadqiqotning metodologik asosini statistik tahlil, taqqoslash, demografik tahlil hamda mintaqaviy yondashuv tashkil etdi. Ma'lumotlar bazasi sifatida O'zbekiston Respublikasi Statistika agentligi,  Farg'ona  viloyati  statistika  boshqarmasi  hamda  ilmiy  manbalardan foydalanildi. Tadqiqot natijalari Dang'ara tumanida yoshlar qismining ko'pligi va tabiiy ko'payish tezligining barqarorligi mintaqa mehnat salohiyatining rivojlanishiga yaxshi ta'sir etayotganini ko'rsatdi. Bunga qo'shimcha ravishda, aholining ko'chish jarayonlari va ish bilan ta'minlash muammolari mehnat salohiyatining mintaqaviy shakllanishiga ta'sir  etuvchi  muhim  sabablar  deb  baholandi.  Tadqiqot  natijalari  mintaqaviy demografik  siyosatni  takomillashtirish  va  mehnat  resurslaridan  unumli  foydalanish bo'yicha ilmiy tavsiyalar ishlab chiqishga xizmat qiladi.